Localizació

LOCALITZACIÓ:

El municipi de Bufali està situat en la comarca de la Vall d'Albaida, entre els rius Clariano i Albaida, en la banda meridional del vall, pròxim a la Serra de Benicadell. La part exterior de l'esmentada Sierra es troba entre una altura màxima de 254 m i una altura mínima de 190 m sobre el nivell del mar. Dista uns 3 Km. d'Albaida, 15 Km. d'Ontinyent i 84 Km. de València capital. La seua situació geogràfica referida al meridià de Greenwinch, segons dades de l'Institut Valencià d'Estadística (I.V.E.), és de 38é 52'08” de Latitud i 0é30'56W” de Longitud. Pertany al Partit judicial i al Jutjat comarcal d'Ontinyent. En conjunt, el terme ocupa una extensió d'uns 3'26 Km2 i compta amb una població de 199 habitants, segons dades de l'any 2005.

El relleu del terme és lleugerament ondulat, sense altures importants. És travessat per diversos cursos d'aigua, destacant el riu Clariano (que ho limita pel Nord), el riu Albaida ( que ho limita pel sud-oest i travessa el terme en direcció nord-est), el barranc de Junda (que ho limita pel Sud i el barranc de la Folla Fonda o Barranquet (que ho travessa per la seua banda central). En esta zona predominen els aprofitaments agrícoles, sobretot cultius de secà, abastant el 55% de la superfície.

El terme compta amb un enclavament en el límit amb la província d'Alacant, afrontant amb Mur d'Alcoi, denominat “ Muntanya la Serra” o “Serra de Bufali”, resultat de la partició de l'antic marquesat d'Albaida després de la destrucció del sistema de propietat feudal (entre 1838 i 1855).Es tracta d'una àrea muntanyosa de la serra de Benicadell, d'apreciable valor forestal i sense nuclis de població destacable, que ocupa una extensió d'unes 75 Hi ha, i aconseguix una altitud de 954 m en la cadena de Fontanars.

La part majoritària del terme afronta pel Sud i l'Oest amb Albaida, pel Nord amb l'Olleria i per l'Est amb Montaverner i Palomar. L'enclavament “Muntanya la Serra”, a més dels municipis mencionats, afronta pel nord-est amb Bèlgica, pel sud-oest amb Carrícola, i pel Sud amb Mur d'Alcoi, en la província d'Alacant.

La seua principal via de comunicació és la carretera veïnal CV-639 (abans VV-2038), de a penes 1,6 Km, que connecta el nucli urbà de Bufali amb les carreteres N-340 (Xátiva-Albaida) i CV-60 (Albaida-Gandia), a escassa distància cap a l'Est.

Per ferrocarril, cal assenyalar la via Xátiva-Alcoi, que travessa el terme pel sud-est, comptant amb un baixador junt amb la població.

Pla del terme de Bufali